Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Eva Vašková Čejková začala podnikat ve dvaceti.

Dnes je jí o deset let víc, vede úspěšnou firmu zabývající se reklamní činností a PR, napsala knihu pro začínající podnikatele, porodila syna a ještě na mateřské přišla s projektem, který mimo jiné podporuje ženy ve startu vlastního byznysu.

Jestli Eva něco nemá ráda, pak stagnaci. Proto přišel projekt MUŽ (Manuál úspěšné ženy), série lifestylových konferencí pro ženy a letos na jaře i web zenysro.cz. Jeho čtenářky se mohou samy podílet na obsahu, který chtějí číst, mohou se setkávat a pořádat různé akce nebo chodit pracovat do sdílené kanceláře pro ženy v pražském Karlíně.

 

Potřebuje úspěšný podnikatel talent, nebo je možné úspěch vydřít?

Člověk se s podnikatelským talentem buď rodí, nebo ho v sobě nemá, a pak se musí opravdu hodně snažit, aby uspěl. Já mám to štěstí, že jsem se s ním narodila. Táta je řezník, má úspěšnou firmu na masnou výrobu s několika prodejnami. Učil mě odmalička. Na rozdíl od něj mám ale ještě tu výhodu, že jsem se narodila jako žena a po mamince zdědila i cit a empatii pro práci s lidmi. To je myslím pro podnikání nejlepší kombinace. Kdo podnikatelský talent nemá, má to složitější a musí se hodně učit. Dá se to zvládnout, o tom nepochybuji. Nejsem si ale jistá, jestli takového člověka těší práce stejně jako toho, který má pro podnikání vlohy, nemusí se tudíž tolik starat sám o sebe a mnohem víc energie může vrhnout právě do byznysu.

 

Je výhoda začít podnikat ve dvaceti?

V mém případě to výhoda byla. Moc věcí jsem neřešila, hodně jsem riskovala. Neměla jsem závazky, mohla jsem si to dovolit a prakticky jsem si nepřipouštěla problémy. Od té doby, co mám syna, jsem opatrnější. Pokaždé mě napadne, že za prodělané peníze jsem mu mohla zařídit pokojík nebo koupit něco užitečného. Když je člověku jedenadvacet, snadno se uskromníte: bydlíte v malém bytě, neřešíte tolik, co budete jíst a jak to bude zítra. Na druhou stranu, i jako matka si na pochybnosti umím odpovědět. Kdybych peníze neprodělala dnes, stalo by se to třeba jindy. Pokud nejde o částky ohrožující moji podnikatelskou a lidskou existenci, beru to jako investici, která se mi vrátí jinde.

 

Jakou důležitou radu jste dostala od svého otce, zkušeného podnikatele?

Rady jsem od něj nedostávala, učil mě spíš svým přístupem k věcem. Když jsem na začátku podnikání měla krizi a neměla na výplaty zaměstnanců, půjčil mi peníze, které chtěl ale přesně do určitého termínu a do poslední koruny vrátit. Naučil mě držet slovo. Byl na mě přísný, nic mi neodpustil a nikdy mi nedal nic zadarmo jenom proto, že jsem jeho dcera. Na začátku mě trochu mrzelo, že mi nepomůže víc, zpětně jsem ale pochopila, že pro mě udělal to nejlepší, co mohl. Těžko mi mohl radit jinak. Myslím, že teprve třetí čtvrtý rok mého podnikání pochopil, co vlastně dělám. Až když přišel na charitativní večírek, který jsem organizovala, kam jsem pozvala spoustu umělců a kde se vybralo 750 tisíc korun, pochopil, o čem je moje práce a také že ji opravdu dokážu dělat. Protože ve chvíli, kdy se člověk živí něčím takovým jako je PR, kdo v regionech vlastně ví, o co konkrétně jde? Pro spoustu lidí je reklama jenom jedna, ta televizní.

 

Jakou největší chybu jste jako podnikatelka udělala?

Nehlídala jsem si cash-flow, peníze pro mě byly až na druhém místě. Víte, začala jsem podnikat s tím, že budu pánem svého času, svým vlastním šéfem a zorganizuju si práci a svůj tým tak, jak se mi líbí. Viděla jsem v podnikání spíš tyto benefity než vydělané peníze. Takže když přišla krize a klienti neplatili, neřešila jsem to. Zkrachoval jeden, druhý, třetí a firmy mi najednou dlužily stovky tisíc, o které jsem nakonec reálně přišla. Svou práci jsem dělala s takovým nadšením, že jsem problémy sice viděla, ale záměrně je přehlížela. Dnes už vím, že když do určitého data klient nezaplatí, zvednu telefon a zavolám, že dokud nevyrovná své závazky, my v práci pro něj pokračovat prostě nebudeme.

 

Letos na jaře jste založila projekt Ženy s.r.o. Nebála jste se spustit další web pro ženy, když na trhu jsou hráči podporovaní velkými vyhledavači?

Nebála, ale konkurenci jsem pochopitelně sledovala. Proto jsem si od začátku dala za cíl nebýt jen dalším webovým portálem s anonymní redakcí a články, které najdete všude víceméně tytéž. A tak vznikl mnohem komplexnější projekt pro ženy. Máme nejen web, ale i pracovnu, kde se ženy mohou scházet, nabízíme jim zdarma testování produktů i možnost přivydělat si jiným způsobem, než je na českém internetu běžné. Cílem je také pomoci ženám najít jejich silné stránky, a pokud mají zajímavý podnikatelský záměr, poskytnout jim zázemí a know-how, aby mohly začít.

 

Máte syna, kterému je rok a půl, vedete úspěšnou firmu, proto logická otázka: lze sladit kariéru a mateřství?

Určitě. Hodně v tom hrají roli geny, empatie, schopnost přizpůsobit se a nedělat si ze změn těžkou hlavu. Kdyby mi před třemi lety někdo řekl, že přijde doba, kdy budu spát pět hodin denně, kojit a stejně budu schopná vstávat v pět ráno, abych mohla pracovat, než se syn a muž vzbudí, nevěřila bych mu. Nejde jen o to umět si zorganizovat život, ale hlavně hlavu. Nikdy jsem nevnímala svou práci jako něco, co musím, co mě obtěžuje a odvádí od rodiny. Práce je moje volba a podle toho k ní přistupuju. Syn chodí od roku a půl do jeslí. Začínali jsme na dvou dnech, pak tři, dnes chodí čtyři dny v týdnu, jeden pracovní den se mu věnuju. Stejně jako všechen ostatní čas mimo práci. Nedívám se na televizi, nesleduju seriály, nedělám zbytečnosti. Slaďuju úspěšně, protože nemám výčitky ani směrem k práci ani směrem k rodině.

 

Proč tolik žen vnímá mateřství jako brzdu?

Protože k němu tak přistupují. Českým ženám pořád chybí zdravé sebevědomí, které ale nemá nic společného s arogancí. Když se pak seznámí s mužem, machem, který měl doma tatínka macha, a chce mít od své ženy všechno, na co byl zvyklý od matky, nastane problém. Taky mám doma muže, který se občas ptá, kde je snídaně. „Není, nestihla jsem to. Udělej si ji,“ odpovídám. Ale znám spoustu žen, které takovou otázku okamžitě berou jako svoji prohru, vstávají od stolu a běží napravovat, co nestihly. Proto tak často mají pocit, že s mateřstvím a starostí o rodinu končí kariéra a vlastně i život. Není to pravda. Mateřství je obrovská výzva. Ženy s.r.o. by dnes nebyly, kdybych neporodila syna. Mateřství mi otevřelo nové obzory. Začala jsem jinak vnímat ženy, ženské potřeby a vlastně i svou práci. Kdybych byla svobodná, stagnovala bych.

 

PROFIL: Eva Vašková Čejková

Do světa médií se vrhla už na střední škole. Pracovala v tištěných médiích i v televizi, kromě toho ale také ráda organizovala. Po krátkém pobytu v USA zkombinovala obojí dohromady a ve dvaceti letech začala podnikat v oboru marketing, pořádání konferencí a PR. Časem se přidaly další projekty.

 

 

Zdroj: JOBS.cz

Autor: Jana Benešovská