Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Uvítací balíček usnadní novým zaměstnancům nástup. Co by měl a neměl obsahovat?

 Správné přivítání nového kolegy ukazuje profesionalitu, přívětivou firemní kulturu a dobré organizační schopnosti. Pomůže mu jak ke snadnější aklimatizaci, tak k lepšímu začlenění do pracovního týmu a dobré výkonnosti brzy po nástupu.

 

Je nesmírně důležité, aby se čerstvě příchozí kolega cítil vítaný. Personalisté a manažeři mohou udělat řadu věcí pro to, aby mu nástup do nového zaměstnání usnadnili a celý proces proběhl hladce. Začít lze přívětivým uvítacím e-mailem, což je dnes běžná praxe zejména v zahraničí.

 

Vše pro pohodový start připravte s předstihem

Postarejte se také o to, aby se nový zaměstnanec dozvěděl veškeré důležité informace a měl připraveno vše, co ke své práci potřebuje. Jinak bude mít pocit nedůležitosti a může se také dostat do nepříjemných, či dokonce trapných situací. Záleží na pozicích, v kanceláři bude samozřejmostí nachystaný stůl a počítač s aktuálním softwarem, ve výrobě pracovní místo, skříňka v šatně a podobně. A pokud nový pracovník potřebuje i další věci, třeba parkovací kartu, čip na tiskárnu, klíče od příručního skladu se spotřebním materiálem, pracovní oděv anebo cokoliv jiného, ujistěte se, že potřebná pracovní výbava je připravena už den před jeho nástupem.

 

Kvalitní uvítací balíček podpoří firemní renomé

K bezproblémovému začlenění do pracovního týmu jsou určené takzvané uvítací balíčky, které noví zaměstnanci dostanou při nástupu. Jsou různorodé a obvykle odrážejí styl, kulturu a ideologii dané společnosti. Je dobré si dát na jejich skladbě záležet, protože zaměstnanci často sdílejí jejich fotografie a videa na sociálních sítích, což může přispět k budování dobrého jména firmy a snadnějšímu náboru kvalitních uchazečů. Welcome balíček bývá také součástí hodnocení na Atmoskopu, kde lidé popisují své zkušenosti se zaměstnavateli, a na základě toho si pak také vybírají místo, kam se budou hlásit.

 

Co může být součástí uvítacího balíčku

1. Stručná příručka s informacemi

Nový kolega ještě netuší, jak celé jeho pracoviště vlastně funguje. Příručka v digitalizované nebo tištěné formě mu usnadní orientaci a poskytne mu základní informace pro pochopení jeho role. Může obsahovat například strukturu společnosti, informace o firemní kultuře, komunikační kanály, pracovní dobu, dress code, firemní výhody a další důležité věci.

2. Kancelářské potřeby

Spotřební materiál, jako jsou bloky, propisky, tužky, podložky pod myš, úložné boxy a další pomůcky, je u řady profesí nezbytným vybavením a může být praktickou součástí uvítacího balíčku. Milým způsobem, jak přivítat nové kolegy, je připravit pro ně tyto věci například s jejich natištěným jménem nebo osobním vzkazem.

3. Přístupové údaje pro komunikační platformy

Různé komunikační nástroje jsou dnes nedílnou součástí práce, takže nový kolega by měl mít možnost začít je co nejdříve používat. Jestliže k tomu potřebuje také mikrofon nebo sluchátka, přesvědčte se, že jsou na svém místě.

4. Vzdělávací materiály

Může jít o tištěné publikace nebo e-knihy či třeba online kurzy. Vhodná je také nabídka možností, ze kterých si nový zaměstnanec může vybrat podle svých preferencí.

5. Dárkové poukazy

Součástí přivítání nováčka může být také poukaz na speciální akce, jako je například návštěva výstavy nebo koncertu, dobré restaurace či zajímavé únikové hry.

6. Wellness program

S nástupem na nové místo je spojena vyšší míra napětí a stresu, proto pokud si to společnost může s ohledem na svůj rozpočet dovolit anebo jde o zaměstnance na významnější pozici, vyplatí se zařadit do uvítacího balíčku také třeba lekce jógy, členství ve fitness centru, permanentku do bazénu nebo předplatné na masáže. Podobné součásti uvítacího balíčku přesvědčí nového kolegu o tom, že se společnost zajímá o zdraví a pohodu svých zaměstnanců.

7. Drobné dárky a občerstvení

Na stole může být první den připraven košík s čerstvým ovocem, nealkoholické nápoje i dárek, jako vonná svíčka nebo jiné drobnosti pro zpříjemnění pracovního prostředí.

 

Jak nové kolegy neodradit

Stávající zaměstnanci vědí, jak se po nástupu cítili a co jim usnadňuje každodenní práci. Mohou proto pomoci s návrhem položek pro uvítací balíček, které by novému kolegovi přišly vhod. A třeba vám poradí taky v tom, co nový kolega spíše neocení. Tady jsou za nás 3 body, jak by uvítací balíček vypadat neměl:

  • Nemá smysl nováčka hned první den zahltit množstvím návodů, úkolů a „studijních materiálů“, dejte mu podklady potřebné pro základní orientaci a dostatek času.
  • Firemní dárky jsou fajn, ale zvažte, jestli nový kolega namísto množství reklamních předmětů s logem společnosti neocení spíš osobní drobnost se svým jménem, třeba ve formě vzkazu.
  • Nic – to je samozřejmě ten nejslabší nápad na uvítanou.

 

Zdroj: magazin.lmc.eu