Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Zůstane online vzdělávání v kurzu i pop pandémii, nebo se vrátí živí lektoři?

 

Vrátíme se po skončení pandemie zpět do starých kolejí, nebo budou změny, ke kterým došlo, trvalé? Zeptali jsme se několika profíků z praxe.

předchozím článku jsme se odborníků, klientů i lektorů ptali, jak nouzový stav změnil přístup k online vzdělávání ve firmách. Ještě zajímavější je ale otázka, které změny v oboru zůstanou už napořád. Co jsme se dozvěděli?

Tato ‚koronavirová doba‘ nás všechny přiměla změnit přístup k práci i k výuce. Zjistili jsme, že spoustu věcí lze realizovat i bez osobního kontaktu a na dálku. Jak samostudium, tak e-learning bude jistě více součástí výuky i nadále.

Lucie Tomancová, Fakulta managementu a ekonomiky, UTB

Jednoznačně budeme zapojovat digitální rozvoj v novém normálu v průměru až o 50 % více.

Lucie Štichová, Head of Trainings, T-Mobile

Jiří Dunda ze skupiny B. Braun také hovoří o znatelném nárůstu online vzdělávání a dodává:

Nechceme však on-line školení v žádném případě využívat ze sta procent. Prezenční školení má svoje nenahraditelné místo, ale stále více jej doplňujeme online kurzy a snažíme se tak zefektivnit celý školící proces. Některá prezenční školení navazují na absolvovaný online kurz a účastníci si dále rozšiřují znalosti a dovednosti formou workshopu. Délka prezenčního kurzu se zkracuje a workshop více pokrývá individuální potřeby účastníků. Zacílení vzdělávacích programů a jejich struktura šitá na míru je základem úspěchu. Na začátku si definujeme, k jakým cílům a dovednostem chceme dospět, a až podle nich sestavujeme strukturu a formu programu. V budoucnu bychom rádi vytvořili nabídku flexibilních online kurzů, které si budou moci účastníci sestavit na míru volbou z modulární nabídky.

Jiří Dunda, HR specialista skupiny B. Braun

Mnozí dotázaní mluvili o tom, že přesun vzdělávání do onlinu je součástí širší vlny migrace do virtuálního prostředí, kterou vyvolala právě pandemie.

Minimálně pár následujících let bude online často využívanou formou nejen vzdělávání, ale i firemních meetingů, porad, konferencí. Dokážu si velmi dobře představit, že se obchodní zástupci nebudou pravidelně sjíždět na sales meetingy přes celou republiku, když se budou moct setkat online.

Martin Hoidar, Human Craft

A slova Martina Hoidara potvrzuje i zkušený lektor.

Když vyzkoušíte nové věci, například online vzdělávání, a ony fungují, tak proč se vracet? Zrovna mi napsal klient – projekční firma – že ruší kanceláře, protože zjistili, že je vlastně nepotřebují a s kolegy dokáží pracovat na dálku. Prezentace pro klienty pak budou dělat klidně online.

Pavel Minář, lektor v oblasti IT a G Suite

Také Marek Mičienka, manažer obsahu online vzdělávacího portálu Seduo.cz, si myslí, že se změny způsobené pandemií promítnou do budoucí podoby online vzdělávání trvale.

Sleduji, že se někteří klasičtí offline lektoři těší, až se vrátí zpět k flipchartu a do učebny. Myslím si ale, že aktuální situace posune standardy vzdělávání víc směrem k online výuce natrvalo. Diskuse se přenese od otázky ‚online – ano, nebo ne‘ k otázce ‚jaký online a jakou formou‘. Klienty bude kromě kvality lektora zajímat také technické zpracování, interaktivita, zapojení účastníků nebo doplňkové materiály.

Marek Mičienka, manažer obsahu online vzdělávacího portálu Seduo.cz

Naše vlastní zkušenosti a především čísla potvrzují stoupající zájem o online vzdělávání:

Seduo.cz v době pandemie

110 %

takový je meziroční nárůst spuštění videokurzů Seduo.cz v období březen až květen oproti loňskému roku.

176 %

je nárůst prodaných licencí Seduo.cz za březen až květen oproti loňskému roku.

90,5 %

o tolik vzrostla organická a přímá návštěvnost portálu Seduo.cz v období březen až květen ve srovnání s loňskem.

 

ZDROJ: magazin.lmc.eu