Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

6 otázek, které je chytré položit

 Všechny vlastnosti a předpoklady kandidáta není možné určit jen z životopisu a pohovoru. Někdo, kdo se jeví jako ideální uchazeč, nakonec nemusí být vůbec dobrou volbou pro vaši společnost. Abyste to nezjistili příliš pozdě, je dobré požádat o reference od předchozích zaměstnavatelů.

 

Reference na pracovníka mohou být ve skutečnosti mnohem důležitější, než si mnozí myslí. Ostatně, pokud provádíte první nákup na e-shopu nebo si chcete zajít do nové restaurace, hledáte recenze. Proč se tedy k náboru nepostavit podobným způsobem? Vyplatí se vám to –⁠ vyberete toho nejlepšího uchazeče a předejdete možným budoucím problémům.

 

Zjistěte si, kdo vám referenci dává

Primárním účelem doporučení z minulých zaměstnání je zajistit, aby kandidát byl skutečně tím pravým pro vaši společnost a nabízenou pozici. Určitá rizika při přijímání nových pracovníků existují vždy, ale reference je mohou zmírnit. Může se ukázat, že navzdory prvotnímu dobrému dojmu nemusí být kandidát vhodný pro přijetí na dané pracovní místo. Existuje ale i druhá možnost. Uchazeč s méně působivým životopisem a zkušenostmi se nakonec ve světle získaných informací může ukázat jako naprosto perfektní volba.

 

Rozhodně je vhodné připravit si otázky předem a dobře si je promyslet. Lidé, kteří mohou reference poskytnout, jsou někdy zaneprázdnění nebo příliš struční a rozhovor se tak odbude velmi rychle. Proto je třeba jako první položit ty nejdůležitější otázky, abyste nepřišli o odpovědi, které potřebujete.

Začněte tím, že se zeptáte, jak dlouho kontaktní osoba spolupracovala s vaším uchazečem a na jaké pozici. Tato informace vám naznačí, jakou důležitost můžete dát poskytnuté referenci.

 

Na co máte ptát?

Jaké otázky byste tedy měli položit při získávání referencí na potenciálního nového pracovníka vaší společnosti? Ze zkušeností personalistů vyplývá, že byste neměli zapomenout požádat o tyto informace:

1. Jaké jsou největší profesní přednosti kandidáta?

Položení této otázky vám může pomoci zjistit, jaké schopnosti a dovednosti by kandidát mohl přinést vaší společnosti. I když už jste od něj odpověď na tuto otázku slyšeli na pohovoru, je dobré získat také nezávislé stanovisko. Berte přitom ohled na to, zda reference poskytuje spolupracovník, nebo manažer, protože každý bude mít jiný úhel pohledu. „Bezvadný kluk“ podle jednoho může být „trochu pomalejší“ očima druhého.

2. Jaké má uchazeč největší slabiny?

Ptát se i na slabé stránky je důležité. Tato otázka by však neměla sloužit k získání důvodů pro vyřazení kandidáta. Má určit, zda jsou jeho slabiny skutečně kritickým problémem pro danou pozici, anebo zda by i s nimi mohl v novém místě dobře fungovat.

3. Jaký byl nejdůležitější úspěch uchazeče?

Odpověď na tuto otázku může poskytnout představu o tom, zda je kandidát ochotný jít nad rámec svých pracovních povinností, vypovídá o jeho iniciativě a angažovanosti a také o tom, jak by zvládl výzvy na své nové pozici.

4. V jakém pracovním prostředí by se kandidátovi nejlépe dařilo a proč?

Položení tohoto dotazu pomůže identifikovat, zda je uchazeč vhodný pro danou pozici z hlediska osobního charakteru a pracovního stylu. Můžete zjistit, zda je úspěšnější při práci ve skupině, nebo když pracuje sám. A také to, jestli je produktivnější při práci pod dohledem, anebo odvádí lepší výkon při samostatném plnění úkolů.

5. Proč kandidát opustil původní firmu?

Je mnoho důvodů, proč lidé hledají novou práci. Zatímco uchazeči sami mohou vysvětlit své důvody během pohovoru, reference přinesou vnější pohled na situaci. Ale i kdyby byl kandidát ze své předchozí pozice propuštěný, neznamená to, že by měl být automaticky vyřazen. Je možné, že mu nesedla práce anebo nezapadl do kolektivu. Vždy záleží na konkrétních důvodech a také je potřeba rozlišovat mezi propuštěním a vyhazovem.

6. Pokud byste mohli znovu zaměstnat svého bývalého pracovníka, udělali byste to?

Jestliže dostanete na tuto otázku kladnou odpověď, vypovídá to o dovednostech a pracovní morálce uchazeče. Pokud by však firma nehodlala svému někdejšímu pracovníkovi nabídnout místo, velmi pozorně si vyslechněte, z jakých důvodů by to bylo. Můžete se dozvědět informace, které by vás měly přimět k ostražitosti a přehodnocení přijetí kandidáta. Rozhodujte se však uvážlivě, protože dotyčný sice mohl být nevyhovující pro danou společnost, ale pro práci ve vaší firmě se může hodit mnohem lépe.

 

Zdroj: magazím.lmc.eu