Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Práce vás může bavit, jak chce, ale pokud máte šéfa, kterého si nevážíte, sebere vám to hodně sil.

Dali jsme dohromady pět hříchů špatných manažerů a také to, koho si lidé nad sebou přejí, když chtějí svou práci dělat dobře.

 

1. hřích: Nerozsekne

Porada pomalu končí. Zazněla hromada nápadů a snad všechna myslitelná pro a proti. Zbývá jediné: aby to šéf nějak rozseknul.

Jenže to neudělá. Je to totiž manažer, který se neumí rozhodovat. Vypadne z něj jen provizorní rozhodnutí, které následně dvacetkrát změní. Anebo strčí hlavu do písku a svolá na dané téma další dvouhodinovou schůzku.

Jakého šéfa lidé chtějí? Odvážného. Nebojí se dělat ani rozhodnutí, u kterých se těžko předvídá výsledek nebo která nejsou moc populární.

 

2. hřích: Nenechává dýchat

Je váš šéf zamilovaný do kontrolování? Jeho neustálé dotazy, jak jste s úkolem daleko a kdy už to bude, vás nejspíš přimějí vidět rudě. Dusivá kontrola prostě… dusí. Lidé (překvapivě!) nedosahují lepších výkonů, ale postupně se čím dál víc bojí dělat věci po svém.

Jakého šéfa lidé chtějí? Velkorysého. Jste v jeho týmu, dost možná si vás i sám vybral, a tak vám věří – že jste profík a dodáte všechno tak, jak máte. Něco se vám i přes veškerou snahu nepovedlo? Hlavu vám neutrhne, chyby přece děláme všichni.

 

3. hřích: Nepochválí

Jak rádi od šéfa slyšíme: „Skvělá práce, díky!“ Člověk by řekl, že je to drobnost. Jenže není. Když šéf chválit neumí a přechází i výjimečné výkony mlčením, bere to motivaci.

Jakého šéfa lidé chtějí? Empatického. Rád pochválí, když je za co. A z jeho úst zní pochvala opravdu upřímně, ne jako z manažerské příručky.

 

4. hřích: Nerozvíjí

Manažerská role, nebo nedotknutelný královský trůn? Některým šéfům tyto dvě kategorie splývají. Nikdo nesmí být lepší než oni, nikdo je nesmí ohrozit. Často přitom platí, že „král je nahý“.

Tento typ manažerů se lidi v týmu nesnaží rozvíjet. Naopak je lehounce dusí… Je to od nich hloupé a krátkozraké a dlouho se takové zacházení vydržet nedá.

Jakého šéfa lidé chtějí? Sebevědomého. Neřeší, že mu jednoho dne můžete přerůst přes hlavu, protože úspěch svých lidí nechápe jako ohrožení. Podporuje vás, když si chcete zkoušet nové věci a role.

 

5. hřích: Nerespektuje čas

„Nikoho nezajímá, že kromě práce máš i rodinu a koníčky.“ Takhle natvrdo vám to šéf asi nikdy neřekl, ale pokud z něj máte přesně takový pocit, je něco špatně.

Doby, kdy bylo „ctností“ trávit v kanceláři 12 hodin denně a dávat na odiv, kolik dovolené si převádíte do dalšího roku, jsou už naštěstí pryč. Dozrál ale do této fáze i váš šéf?

Jakého šéfa lidé chtějí? Lidského. Netrápí vás zbytečnými přesčasy, nevolá vám o víkendech a neprudí, když chcete dovolenou. Respektuje váš čas i osobní život. Ostatně ví, že spokojenost v této oblasti se pak promítá i do práce.

 

Zdroj: jobs.cz

autor:Jana Kutarňová