Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Každý je nahraditelný, zní známá cynická poučka. Ale není to tak docela pravda.

Někteří lidé jsou pro firmy velmi vzácní. Nejde jen o jejich odbornost, ale hlavně o unikátní vlastnosti. Jak nepostradatelné kolegy poznáte?

 

1. Udržují dobrou náladu

Když má firma finanční potíže nebo málo zakázek, je snadné sklouznout k pesimismu. Tehdy se nejlépe projeví přirozený tahoun, který zvedá pomyslný firemní prapor. Nenechá se strhnout vlnou špatné nálady. Naopak hledá řešení a dokáže vyburcovat ostatní ke zvýšenému výkonu.

 

2. Umí se rozhodovat

Obchod je o rozhodnutích – dobrých i špatných. Firma tak často stojí před otázkou, jak postupovat dál. A část lidí se vždycky bude bát přijmout riziko. Nepostradatelnými se pak stávají ti, kteří učiní jasné rozhodnutí, kam dál směřovat. A nemusí jít vždy jen o šéfy. Může to být třeba kolega na vaší úrovni, který ale zkušenostmi a s citem rozhoduje tak, aby si obhájil svůj postup před ostatními a zároveň prospěl firmě.

 

3. Dokáží vymyslet něco výjimečného

Vybojovat zakázku je jedna věc. Ale vymyslet její obsah, najít příběh, který padne klientovi jako ulitý a ještě dokázat, že si před výsledkem sedne na zadek konkurence, to je teprve výzva. Právě tady skórují nepostradatelní kreativci a stratégové.

 

4. Pomohou v začátcích i nesnázích

„A když nebudete vědět, nebo budete potřebovat s čímkoliv pomoci, obraťte se na naši Evičku.“ Že jste tohle už někdy slyšeli? Ano, nedílnou součástí pomalu každé firmy je nějaký v dobrém slova smyslu všeuměl. Ví o vnitřních zákonitostech firmy, vyzná se v jejím provozu, specialitách a pomůže se vším od vyplnění zaměstnaneckých dokumentů až po obsluhu kávovaru a tiskárny.

 

5. Dotahují věci do konce

Nepostradatelnými jsou také ti, kteří dotahují věci do konce. Dokáží z týmu vymačkat maximum, aby se stihl termín dokončení projektu. Poté jej klientovi odprezentují a s úsměvem na tváři zapracují jeho tisíc připomínek. Dotahovači neboli finišmani jsou pro firmu pravým zlatem.

 

6. Mají srdce na dlani

Můžete se jim svěřit s problémy. Mají cit pro situaci, dokáží vyslechnout i pohladit. Podílejí se na vzniku společných akcí firmy, teambuildingů, občas upečou kolegům dobrý koláč nebo vymyslí charitativní firemní sběr oblečení pro děti z dětských domovů. Nenahraditelnými jsou takové dobré duše, které vám pomohou, když máte špatný den a vše na vás padá.

 

Zdroj: jobs.cz

Autor: Jiří Kocourek