Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Smysluplné zamyšlení PhDr. Milan Hutta z APAS – akademie osobního rozvoje, s.r.o.

 

Je neděle a to se snažím nepracovat, nestudovat a dopřát si něco pěkného jen pro sebe. Tak jsem se začetl do nádherných, úsměvných a laskavých povídek MUDr.Lebenharta. A hle, hned první nazvaná SICÍLIE, mne inspirovala úvodem:

„Jde o cestu mořem emocí a vášní, nejistoty, strachu, zrady a zvrhlých myšlenek. Světem hlubokých vyznání a šílených snů. O cestování rozpálenou krajinou lidské psychiky, kde puklinou občas vyrazí k nebi překrásná květina či zaduní Etna a zem se zachvěje…

Poslyšte dramatický příběh dvou psychopatů – a buďme k nim, prosím, shovívaví. Neboť mezi vášnivým životem a psychopatií není hranic. A život je třeba žít vášnivě. Odvážně a riskantně. Opakem života není smrt. Opakem života je lhostejnost, vlažnost, setrvačnost.

Strach se lišit nám bere šanci opravdu žít.“ www.lebenhart.cz

Ano, jen život plný emocí je životem opravdovým. Ale jak to udělat, aby převládaly ty prospěšné a příjemné a abychom si ty méně příjemné také užili, ale nekomplikovali jimi život sobě či našemu okolí?

Můj oblíbený indický autor Deepak Chopra v jedné z knížek uvádí, že většina lidí emoce a pocity prožívá, ale toto si vůbec neuvědomují. Takže se nabízí otázka, pokud se někdy rozzlobíte, je ve vás nějaké místo, ve kterém se hněv nenachází? Pozorujete se, jak jste rozzlobení, nebo prostě JSTE rozzlobení? (Budete-li mít čas, napište mi prosím v diskusi jak jste na tom?)

UVĚDOMNĚNÍ. V jednom korporátu mi HR řekl, že když u nich zaměstnanec cítí, že potřebuje nějaké vzdělávání či kurz, řekne si o to svému šéfovi. Tak mi nedalo se nezeptat, kolik zaměstnanců si uvědomuje, že méně zvládají emoce a chtějí jim více rozumět? Ano, hádáte přesně: 0.

A přitom na EMOCÍCH ZÁLEŽÍ, v každém prostředí. Protože nevědomost, nepoznání, nízké uvědomění, nižší emoční inteligence, vedou k mnoha problémům a jevům, které lze snadno řešit. A tak jsem se rozhodl je trochu víc popsat, prvním z nich je…

EMOČNÍ STRES. Lidé s nižší EQ se dostávají častěji do emočního stresu, protože své emoce neřeší. Ty se pak rychle nahromadí do nepříjemných pocitů napětí, stresu a úzkosti. Nevyřešené pocity zatěžují mysl i tělo.

Dovednosti v oblasti emoční inteligence pomáhají stres lépe zvládat, protože umožňují, mimo jiné, rozpoznat a řešit náročné situace dříve, než se situace vyhrotí.

Lidé, kteří nevyužívají své schopnosti emoční inteligence, se častěji uchylují k jiným, méně účinným způsobům zvládání nálady. Je u nich dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich objeví úzkost, deprese, zneužívání návykových látek, drog, alkoholu a dokonce i myšlenky na sebevraždu.

A jak jste na tom s EQ vy?