Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Pro začátek sto tisíc, bonusy za výkon a benefity v hodnotě dvaceti tisíc.

To by se jistě líbilo leckomu, ale při pohovoru s tím nemusí druhá strana souhlasit. Můžete se zvednout a odejít od stolu, anebo… Zůstat a pokusit se vyjednávat.

 

Kolik byste chtěli?

Tohle musíte vědět. Mzdy se odvíjejí od délky praxe, oboru, regionu i situaci na trhu práce. Ta stále přeje kandidátům, takže není úplně důvod držet se při zdi. Abyste získali větší jistotu, můžete využít porovnávač platů Platy.cz a svou sumu „jím prohnat“. Dozvíte se, jak si stojí oproti běžné mzdě, kterou pobírají lidé v podobné situaci (délka praxe, region, …), v jaké jste vy.

Částka, která z vašich úst zazní, by nicméně měla odpovídat realitě, tedy reflektovat vaše životní náklady. A ideálně být o něco vyšší. Je ale pravda, že jinak se „přihazuje“ člověku, který je půl roku nezaměstnaný, a jinak někomu, kdo práci má a spíše se poohlíží po něčem lepším.

 

Dobrá, částku máte

Až dojde při pohovoru na lámání chleba, klidně a pokud možno pevně své číslo vyslovte. Žádné plaché pohledy či okusování malíčku. Musí z vás být poznat, že si za svou sumou stojíte a že jste ji nestřelili od boku. Neříkejte rozmezí, mohlo by se stát, že dostanete spodní hranici a jak potom budete argumentovat? Nepinkejte ani otázku na mzdu zpět se slovy: „A kolik na této pozici nabízíte?“ Vypadali byste, že je vám jedno, za jakou odměnu budete pracovat.

 

Ale tolik vám dát nemůžeme

Vyslovili jste se a je mrazivé ticho? Vydržte to. Žádné zdůvodňování. Na to případně dojde potom. Nasaďte vstřícný, lehce zvědavý výraz. Čekejte na návrh protistrany. „Tolik vám dát ale nemůžeme, na tuto pozici máme o pět tisíc méně.“ Ozve-li se něco v tomto duchu, nezvedejte se s pokrčením ramen od stolu.

  • Zúročte svoji přípravu

V klidu odvěťte: „Díval/a jsem se na porovnávač platů i na nabídky konkurence a na té samé pozici v našem regionu a lidem s mou praxí nabízejí v současnosti skutečně xy tisíc korun. Připadá mi to jako odpovídající částka.“

  • Zjistěte, proč vám chtějí dát méně

Trvá-li protistrana na svém, můžete se zkusit zeptat, proč firma nemůže na mzdu vyčlenit více peněz. Třeba to u ní chodí tak, že sice nabízí nižší mzdy, ale o to zajímavější benefity.

Pokud vyrukuje s bonusy za výkon, chtějte vědět, nakolik jsou cíle a na ně navázané bonusy splnitelné. Zajímejte se například o to, nakolik plní cíle nejschopnější v týmu, nakolik průměrný, ale i podprůměrný pracovník, protože právě v jeho roli nejspíš jako nově přijatý zaměstnanec budete. Jak dlouho obvykle trvá, než nováček dosáhne maxima?

  • Co kdyby vám zvedli mzdu po zkušební době?

V praxi to bývá docela časté. Pokud to nenavrhne protistrana, zkuste na to téma zavést řeč sami. „Chápu, že zatím budu v roli nováčka, ale není možné, že by se mi mzda po zkušební době zvýšila? Myslím, že mám už řadu zkušeností, abych se zapracoval/a rychle a byl/a rychle pro firmu přínosem.“

Pokud se na navýšení na pohovoru skutečně domluvíte, ohlídejte si, aby to bylo uvedeno i v pracovní smlouvě. Jinak by mohlo zůstat u planých slibů.

  • Vezměte si oddechový čas

Zkusili jste všechno možné, ale s částkou jste nepohnuli? Poděkujte za setkání a vezměte si čas na rozmyšlenou. Zamyslete se, co bude nižší mzda znamenat pro rodinný rozpočet. Je nabídka personalisty blízko částce, která ohrožuje hladké placení nájmu, účtů, jídla a podobně? Jsou regiony, kde si lidé nemohou „vyskakovat“ a jsou rádi, když najdou práci i za nižší mzdu.

Pokud si však myslíte, že si zasloužíte víc nebo máte na výběr, nekývejte na nižší nabídku okamžitě jen proto, že jste nervózní a nesnášíte handlování. V klidu si vše rozmyslete. A třeba se to během „oddechového“ času rozleží druhé straně.

 

Zdroj: Jobs.cz